palace1.pngpalace2.jpgpalace3.jpg

 

 

Това ще стане в рамките на проекта „Затлъстяването при децата - бомба със закъснител“, който се реализира от Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината гр. Смолян“ (ЦУРП) благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“  с партньорството на ПЪРВО СОУ „СВ. СВ. Кирил и Методий“ гр. Смолян. Общата стойност на проекта е 7 304,00 лв. Анета Шехонова e ръководител на проекта.

За да постигне тази цел сдружението ще заложи на неформалното обучение – игрови и интерактивни занимания. Децата ще се включат в работилница за здравословно хранене. Нейната цел е учениците сами да разберат рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене чрез интерактивни игри и занимания. Интересът на учениците към зеленчуците, които не са предпочитана от тях храна, чрез практическо обучение как да засаждат и отглеждат зеленчуци в импровизирана „Зеленчукова градина“ в училище.

Основното послание на проекта  към родителите и семействата е да се обръща внимание на здравословното хранене и да се ограничи и контролира количеството захар, което децата приемат ежедневно. Това послание ще стигне до местната общност чрез информационен видеоклип, които ще бъде създаден и разпространен в рамките на проекта.

 

                                                                  

 

Децата са лесна мишена на цветните и атрактивни реклами за продукти с добавена захар. С този проект ние искаме да привлечем вниманието на местната общност към този проблем и към множеството грешки в храненето, които водят до наднормено тегло: увеличена консумация на захарни изделия, сокове и газирани напитки, мазнини и сол и ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Проектът се реализира благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България  „Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум."

 

                                                                                                         

„Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум."

 

Даде се старт на обученията в  „Работилницата за здравословно хранене“, в рамките на проекта „Затлъстяването при децата - бомба със закъснител“, който се реализира от Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината гр. Смолян“ (ЦУРП) благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, реализиранав партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Партньор на проекта е Първо СУ „Св. св. Кирил и Методий“, чиито възпитаници взеха участие в работилницата за здравословно хранене. Лектор на модула: „Здравословни и нездравословни храни“ беше д-р Марияна Василева, която привлече интереса на учениците сами да разберат рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене. Тя препоръча на децата да обръщат внимание на пълноценното хранене, сутрин да се набляга на зърнените закуски, плодове и чай, захарта да се замени с мед, най-правилно е да се обядва в стола, супи и готвена храна, вечер да не се прекалява с пържени и тестени храни. Според д-р Василева прекалено консумиране на  нездравословните храни води до големи рискове от затлъстяване и последици за здравословното им състояние. Тя препоръча на родителите и семействата на децата да контролират количеството захар, което те приемат ежедневно за да няма последици.

В рамките на този модул се проведе и  лекция, чрез интерактивни занимания за превенция и хигиена на зъбите на децата, с лектор д-р Бирсен Лазарова. Д-р Лазарова обърна внимание на децата, как правилно се мият зъбите, и колко е важно здравословното хранене и  поддържането на хигиената на устната кухина за здрави зъби.

Най-активните участници в обучението получиха грамоти и награди.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                       

 

 

В рамките на инициативата за борба с наднорменото тегло на сдружение „ЦУРП” гр. Смолян чрез изпълнението на проект „Затлъстяването при децата – бомба със закъснител”, финансиран от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ бяха разработени обучителни програми за четири модула: „Здравословни и нездравословни храни“, „Рискове и неблагоприятни последици от наднорменото тегло“, „Активен начин на живот и спорт“ и „Образователни игри и занимания“ и за практикум „Зеленчукова градина“. 

На база на разработените програми бяха проведени обучения и практикум на 50 ученици от четвърти клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смолян. По време на обученията беше популяризирано здравословното хранене сред учениците. В допълнение, те бяха запознати с рисковете и негативните последици от наднорменото тегло както и  да разграничават здравословните от нездравословните храни чрез неформални методи. Научиха за значението на пълноценното хранене и оралната хигиена, за да имат здрави зъби. Дадоха се индивидуални препоръки и съвети от обучителите към децата за здравословното хранене. Учениците бяха провокирани сами да приготвят меню за закуска, обяд и вечеря на принципа - арт фуд чрез отборно състезание. Чрез тези занимания насърчихме учениците да се учат да готвят, за да имат позитивно отношение към домашно приготвената храна в противовес на полуфабрикатите.

Учениците бяха запознати още с ролята на активния начин на живот и спорт за доброто физическо състояние и развитие. Проведоха се интерактивни игри с обръчи и топки за скачане, за провокиране на интереса им към физическата активност. Тези пособия за спорт бяха предварително избрани така, че да бъдат различни от обичайните в училище. Чрез тези дейности предизвикахме всеки участник да направи самооценка на физическата си кондиция за да се мотивира да развива своите физически умения и да спортува.

По време на практикума „Зеленчукова градина“, учениците бяха обучени как сами да засаждат семена в саксии и да отглеждат разсад на зеленчуци като маруля, домат, краставица, морков и др. Тези дейности предизвикаха голям интерес от участниците, които активно засаждаха зеленчуци. Целта на практикума бе създаване на интерес към зеленчуците, чрез насърчаване на собственоръчното им отглеждане в училище и вкъщи с оглед формиране на интерес към био- храните, органичното земеделие в противовес на преработената храна с множество добавки. Най-добрите ученици успяха да отгледат и реколта от краставици.

Реализирането на проект „Затлъстяването при децата“ е малка, но важна стъпка по пътя към голямата цел за обучение на всяко българско дете относно здравословното хранене и активния начин на живот. НЕКА ДА ОБРАЗОВАМЕ ВСЯКО ДЕТЕ ОТНОСНО ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ!

 

                                                                                                                                                                                 

Проект BG 05/1719 “За живот в хармония с природата! Граждански инициативи за устойчиво развитие и опазване на околната среда в селските общини на област Смолян”www.ngogrants.bg